1973-1980


Disposem, en el fons documental de l'Hospitalitat,  de la imatge de grup d'un pelegrinatge diocesà a Lourdes, l'any 1914, presidit  pel llavors Vicari Capitular de la Diocesi tarragonina, Dr. Vidal i Barraquer.
Fou en la dècada de 1920 a 1930, que la llavors jove Hospitalitat de Barcelona, seguint indicacions dels Bisbes de la província eclesiàstica Tarraconense,  va estendré la organització de les peregrinacions, de manera formal  a tot el territori metropolità . 
Cardenal Vidal i Barraquer
El 1924  es crearen juntes territorials als diferents bisbats i també a Tarragona. Així doncs aquesta junta diocesana del 1924 fou llavor  d’Hospitalitat en la nostra arxidiocesi.
Tenim constància documental, imatges fotogràfiques de grup,   que ens indica que el 1927 el Dr. Vidal i Barraquer, Cardenal Arquebisbe de Tarragona, ja presidí un pelegrinatge diocesà de Tarragona  a Lourdes, conjuntament amb Barcelona i la resta de Bisbats de la província Tarraconense.

Dr. Josep Pont i Gol
1a ensenya
 Però el gran impuls dels darrers temps  i la fundació de l'Hospitalitat actual  es deu al nostre molt estimat Arquebisbe Dr. Josep Pont i Gol.
Ell comunica el seu desig fundacional a un grup de persones properes, entre les que s'hi trobaven la sra. Maria Antonia Canals i la sra. Maria abelló, i junts posaren fil a l’agulla sembrant una petita llavor (com el gra de mostassa) amb la finalitat d’organitzar els pelegrinatges diocesans al Santuari de Lourdes.
Era l’any 1.973 quan es posà en marxa l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Tarragona. Aquell any i el següent es van realitzar els pelegrinatges ajudats i amb el padrinatge de les Hospitalitats de Vic i Solsona.

L’Hospitalitat de Tarragona va començar a  caminar sola l’any 1.975, eren Consiliari i Administrador  Mn. Ramon Mercadé, Cap d'Infermeres la Sra. Edelmira Pujol, Cap de Brancardiers el Sr Manuel Caire, Secretària  la Sra. Pilar Tuset, Cap de Intendencia Sr. Francesc Masip i membres nats i autentiques ànimes de la junta de l'Hospitalitat les Sres. Maria Antonia Canals i  Siscart i Maria abelló i Calderó; el suport tècnic des de llavors l'aporta l'agència Viatges Alemany de Vic. I tot plegat continua...


Fins al mes de juny de 1.976, va fer les funcions de president Mn. Ramon Mercadé, el 13 de juny de 1.976 va prendre possessió com a 1er. President  el Sr. Josep M. Claramunt Lacueva.

El 24 de abril de 1.977 es presentà la Bandera de l’Hospitalitat, la qual va ser dissenyada pel Sr. Adolf Iglesias i brodada per la Sra. Maria Amenos, membre actiu de la Fraternitat Cristiana de Malalts i Minusvàlids de Tarragona.

Des d’aquest mateix any, 1.977 i fins el 2011, també el Sr. Adolf Iglesias es qui pintà i decorà els ciris que l’Hospitalitat porta com a ofrena a la Gruta de Lourdes.

El 15 de desembre de 1.977 Mn. Josep Ollé Gibert va ser nomenat consiliari de l’Hospitalitat.


 El 29 de juny de 1.979, durant el nostre setè Pelegrinatge, es va produir un fet extraordinari: La curació  no explicada, de la malalta Teresa Munné Hortoneda, de Les Borges del Camp. Des de l’any següent, 1.980, fins al 1.986 va tornar com a infermera i des de 1.987 segueix assistint com a pelegrina.

 L'any 1979, el 15 d'agost, el Dr. Pont i Gol aprova l'Ideari i bases pel funcionament de l'Hospitalitat de la Mare de Deu de Lourdes de l'Arquebisbat de Tarragona.


L’any 1.980, el bisbat de Tarbes la va aprovar definitivament com entitat agermanada a l'Hospitalité ND de Lourdes, i des d’aleshores figura oficialment en la llarga llista d’Hospitalitats germanes d’arreu del món. Està documentat en el diploma acreditatiu diposat a l'Hospitalitat, era llavors Bisbe de Tarbes-Lourdes Mr. Henri Donzé i  Arquebisbe de Tarragona Mr. Josep Pont i Gol; queda registrada com capella titular de l'Hospitalitat la capella de Sant Nicolau de Bari, al carrer Pau del Protectorat de Tarragona.

 L'any 1980, del 28 al 30 de novembre, l'Hospitalitat de Tarragona acollí a la vila de Salou el IXè Congrés de les Hospitalitats de la Mare de Deu de Lourdes de l'estat espanyol. En total s'aplegaren més de tres-cents congressistes, en representació de disset hospitalitats, per treballar el lema pastoral "Viure en profunditat el dinamisme de l'eucaristia".



El congrés d'hospitalitats d'Espanya, també fou punt de partida en la peparació, per part de les hospitalitats, del Congrés Eucaristic Internacional que es celebrà a Lourdes l'estiu de 1981, l'Hospitalitat de Tarragona fou representada per membres del grup de joves.